POP GİTAR (AKUSTİK GİTAR, EŞLİK GİTAR)

• En sade haliyle, pop gitar dediğimiz tür şudur: Gitarla şarkı çalıp söylemek.
Veya şarkı söyleyen bir kişiye gitarla eşlik etmek.

• Mantığı şudur: bir şarkıyı uygun akorlarla ve uygun bir ritimle çalmak. Bu kadar.
Adının pop gitar olması (ki neden pop gitar dendiğini hala bilmiyorum!) bizi yanıltmasın.
Rock müzikten pop müziğe; sanat müziğinden halk müziğine, cazdan kabile müziklerine
kadar her müzik türünden şarkı çalabiliriz.

Yapacağımız derslerde şunları öğreneceksiniz:

1. Çalışma yöntemi,

2. Akorlar,

3. Ritimler ve arpejler,

4. İhtiyaç duyacağımız sağ el ve sol el teknikleri.

5. Akorlar nasıl kurulur, nasıl bulunur? Bunu öğreneceksiniz.
Bilmediğiniz bir akorla karşılaştığınızda bunu kendiniz bulup basabileceksiniz.

6. Melodi çalmayı öğreneceksiniz ki bir şarkının akorlarını doğru
çıkarabilmek için melodisini çalabilmek rahat bir yoldur.

7. Herhangi bir şarkıyı kendi sesinize göre söylemeyi (Transpoze, tonunu değiştirme)
öğreneceksiniz.

8. Temel armoni ve nota bilgisi,

9. Ritim ve arpej üretme,

10. Bir şarkının akorlarının ve ritimlerinin nasıl çıkarılacağını öğreneceksiniz.


DETAY BİLGİLER

• Bilmemiz gereken bir diğer madde de şudur: Pop gitarda ortaya melodi çıkmaz.
Yani ne çaldığınız belli olmaz. Çünkü pop gitar türünde gitarın görevi şarkıya eşlik yapmaktır.
Ana melodiyi vermek değildir. Ancak şarkı söylendiği zaman hangi şarkı olduğu anlaşılır.
Başlangıçta bu bilinmediği için bazen şaşkınlık (bazen de korku, panik!) olabiliyor:
“hocam ne çaldığım belli olmuyor!” veya “bizim kızın ne çaldığı anlaşılmıyor” şeklinde…
“Evet, belli olmaz ve normali budur”.  

website builder software